Den Extra gode julematen lager du selv

Madel Vihovde og Rigmor Vedøy som jobber i ferskvareavdelingen til Extra på Heiane Storsenter har et stort utvalg av all slags julemat. Men også i år er det de ulike typene av pinnekjøtt som har fått en stor del av plassen. Her er oppskriften på hvordan du lager en vellykket pinnekjøtt-middag:

PINNEKJØTT STEG FOR STEG

Til 6 personer trenger du:
3 kg pinnekjøtt
2 kg mandelpotet

Steg 1: Vann ut kjøttet
Pinnekjøttet vannes ut. Legg pinnekjøttet i kaldt vann 36 timer før det skal dampes. Skift vann én gang i løpet av utvanningen.

Steg 2: Lag rist i en stor kjele
Potetene legges i bunnen av en stor kjele. Legg mandelpoteter, en rist eller pinnekjøttpinner i bunnen av en stor kjele, slik at det rekker 3-4 centimeter opp langs kanten. Hell på vann til det er på høyde med risten/potetene/pinnene. Pinnekjøttet legges på toppen av potetene og pinnene i kjelen.

Steg 3: Trekk pinnekjøttet til det er mørt
Plasser pinnekjøttet på toppen, og sett på lokk. Kok opp og skru ned varmen. La kjøttet smådampe under lokk i minst 3 timer. Kjøttet er ferdig når det løsner fra beinet. Pass på at kjelen ikke koker tørr, og etterfyll med vann ved behov.

Steg 4: Skjerp kjøttet om du ønsker det litt crispy
Legg pinnekjøttet oppå en rist over et stekebrett, og brun på 250 ̇C
i 3-5 minutter rett før servering.

FIKS FERDIG: Tilbehør til pinnekjøtt varierer gjerne etter lokale tradisjoner, men kålrabistappe og poteter er som regel alltid med!

HVIT PIZZA MED PINNEKJØTTRESTER

Pizza er digg som avveksling til all julematen. Lag en hvit pizza med rester av pinnekjøttet, crème fraîche, poteter, rødløk, rosmarin og revet sitronskall.

Antall: 4
Vanskelighetsgrad: lett
Tidsbruk: ca. 30 min + 1 time heving

DU TRENGER:
500 g pizzamel
3 ts tørrgjær
2 ts flaksalt
3 dl lunkent vann
2 ss olivenolje

TOPPING:
Rester av pinnekjøtt
4 poteter
1 rødløk
2 dl crème fraîche
1 fedd hvitløk
100 g revet mozzarella 70 g parmesan
1 potte frisk rosmarin Nykvernet pepper Skall fra 1 sitron

SLIK GJØR DU:
Rør sammen mel, gjær og salt i en kjøkkenmaskin eller stor bolle. Tilsett vann og olje og elt deigen godt sammen.
Dekk deigen med plastfolie, sett den lunt og la deigen heve til dobbel størrelse.

Forvarm ovnen til 250 grader.
Riv pinnekjøttet i små biter. Skrubb og skjær potetene i løvtynne skiver. Skjær rødløken i ringer.

Bland crème fraîche og finrevet hvitløk.
Del deigen i fire like store emner. Dryss litt mel over hver, klem dem tynne og legg emnene på et bakepapir.

Smør noen spiseskjeer crème fraîche jevnt over bunnen, dryss over en neve mozzarella, legg på rødløk, pinnekjøtt, parmesan, potetskivene, rosmarinblader og nykvernet pepper.
Stek pizzaene, én og én, i 8-10 minutter. Server med olivenolje og finrevet sitronskall.

(Kilde: Oppskriftene er hentet fra Coop Extra sine nettsider)